Warsztaty z edukacji żywieniowej
W środę 9 kwietnia w naszej szkole gościła dietetyk pani Anna Stopa. Poprowadziła ona warsztaty z zakresu edukacji żywieniowej, zwracając szczególną uwagę na zasady przygotowywania i komponowania II śniadań oraz przekąsek. Wykorzystując przywiezione przez siebie różnorodne produkty pani dietetyk pokazała, w jaki sposób komponować zdrowe, smaczne, a przy tym kolorowe i ciekawe przekąski oraz drugie śniadania. Dowiedzieliśmy się również o tym, które składniki pokarmowe są szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, oraz jak ważną rolę przy wyborze produktów żywnościowych ma czytanie etykiet zamieszczonych na produktach.
Wiedzę zdobytą na warsztatach uczniowie z klas 1 – 3 mogli wykorzystać w szkolnym konkursie „Mój zdrowy lunchbox”. Dzieci przygotowały zdrowe, różnorodne i ciekawe drugie śniadania do szkoły.
Pierwsze miejsce zajęła Liliana Andreasik – uczennica klasy 1.
Drugie miejsce zajęła Zuzanna Filip – uczennica klasy 2.
Natomiast z klasy 3 zostali wyróżnieni wszyscy uczniowie.
Warsztaty oraz konkurs odbyły się w ramach projektu edukacyjnego „Tydzień dla zdrowia”.